موقعیت
عنوان اختصاری
بام قشم یکی از جذاب ترین ژئوسایتهای ژئوپارک قشم می باشد. بام قشم فلاتی نیمه بلند مشرف بر کناره شمالی جزیره است که از بخشهای مرکزی آغاز می شود و تا نواحی غربی امتداد می یابد. این فلات را بام قشم نامیدهاند چرا که گستردهترین بخش بلند جزیره است و چشم انداز بینظیری را میتوان از فراز آن مشاهده نمود. فلات بام قشم از شمال مشرف به دره تندیسهاست که حجمهای آن از فراز بام قشم جلوه بسیار زیبایی دارد. بخشهای پرفراز بام قشم به طور عمده از سنگ آهک سخت که شامل پوستههای صدف فراوان است تشکیل شده و در دامنهها و حواشی آن ارتفاعات ماسه سنگ است همراه با مارن و سیلت مشاهده می شود که به شدت فرسایش یافتهاند.
طی کاوش های باستان شناسی انجام شده در این منطقه، کارگاه ابزار سنگی مربوط به دوره پارینه سنگی در این منطقه پیدا شده است. این فرضیه وجود دارد که این منطقه، کارگاهی برای ساخت ابزار سنگی انسان های اولیه بوده است. مطالعات باستان شناسی حضور انسان های اولیه در 150 هزار سال قبل از میلاد را در این سایت نشان میدهند و به عقیده باستان شناسان این منطقه قدیمیترین استقرارگاه بشر در خلیج فارس بوده است.
یکی از راههای دسترسی به بام قشم از طریق جاده طبل به سلخ است که پس از طی مسیر خاکی کوتاه و سپس پیاده روی 15 دقیقهای و صعود از دامنهها میتوان به سطح فلات دسترسی پیدا کرد. از فراز فلات “کلات کشتاران” مشخص است که در آن بقایای یک روستای ویران شده تاریخی را میتوان یافت که آثاری از دیوارهای قدیمی بسیار منظم محوطههای زندگی قطعات سنگی پرداخت شده و فضاهایی مانند آغل حیوانات و انبار مشاهده می شوند. همچنین قطعاتی از سفال و خشت پخته که احتمالا مربوط به دوران اسلامی است در میان ویرانه ها یافت می شوند. نکته جالب استفاده از سنگ آهک سخت در سازههای این منطقه است که از همان لایههای آهکی بالای فلات تامین شده است. وجود یک آب انبار مسقف سنتی (برکه) نشان از آن دارد که سابقا اهالی روستاهای اطراف (سلخ و طبل) در ماههای گرم و شرجی از بام قشم به عنوان ییلاق استفاده میکردهاند.
بام قشم یک فرصت استثنایی را برای مشاهده ساحل شمالی جزیره شامل درهتندیسها، جنگل زیبای حرا، آبهای نیلگون خلیج فارس و سرزمین اصلی را فراهم میکند تا انسان را ساعتها بر فراز بام قشم به تماشا و تفکر وادار نماید و یا به استفاده از هوای ملایم و آسمان شفاف و رصد ستارگان تشویق نماید.